Friday, December 6, 2013

BOB - Buat Orang Bersalah



Nice video!! Peringatan untuk diri sendiri & semua...Jangan nak balim orang jek..Kite xde dekat situasi orang tu..kan..

Tuesday, December 3, 2013

Disember Datang~!!

Lame x jenguk blog...almaklumla...setengah benda kena blok sebab banyak sangat yg ngadu tenet lembab. X kesah pun nk blok fb..youtube...tp jangan la blok blog2...bosannnnn...Ade blog yg bole dibuka..termasuk la blog aku...tapi xbole nak login. Jumaat lepas baru la boleh..itupun setelah di request oleh bos aku sebab twitter slow nak buka..huhu...

Wednesday, November 13, 2013

Hate~!! Hate~!!


Penat...
Sangat penat bekerja n orang bodoh sombong ni..
Kalau x faham xde salahnya tanya dahulu.. Ni x..menyusahkan orang lain balik!
Dah bagitau pun masih buat kesalahan yang sama..
Ini bukan alam persekolahan..nak kena marah sentiasa baru nk ikut cakap..haisshh...
Mungkin cara kerja mereka yg bajet dah berada dalam zon selesa..
Rasanya kalau suruh buat benda lain sikit menggelabah terus..
Harap-harap mereka ni berubah...xkan nk duduk terperuk buat kerja yg sama je sampai tua..
Huhu...

** Pengalaman mengajar erti kehidupan

Monday, November 11, 2013

Mengantuk + Penat


Senin oh Senin!!
Kemalasan tahap melampau!!
Tapi hari ni...memang malas + mengantuk + penat 
Dah 2 hari hujan waktu pagi...memang agak menakutkan nak kena drive jauh2 pergi keja..
Dekat Filipina tengah berlaku Taufan Haiyan...mungkin dekat sini terkena sedikit tempias..
Alhamdulillah...tanah air kita masih selamat... :)
Macam hari ni, 3 buah eksiden sepanjang nak pegi opis..belum campur kereta rosak...huhu...
Memang kena berhati-hati..
Bila dah petang ni...sistem pulak slow...makin malas nak buat kerja..
Tapi dah lega..dapat tido  jap... :p
Tengah cari idea camne nk ilangkan rasa penat ni...haiisshh....


Wednesday, November 6, 2013

November '13 Sudah~!!

Alhamdulillah....
Sudah memasuki bulan November sekarang.. sekejap je rase...
Syukur keadaan makin stabil sekarang..banyak masalah yang telah diselesaikan..
Banyak juga suka duka yg dilalui bulan lepas..
Itulah kehidupan kan..
Walaupun November baru seminggu menjengah...banyak juga nak dikongsi...cuma belum ada masa lagi..
Mud kerja pun suam2 suku...mungkin masih lagi letih akibat pelbagai aktiviti selepas cuti..
X lupa juga Tahun Baru Hijrah yg diraikan semalam...
Azam tahun ni... nak kahwin & perbaiki lagi sikap supaya menjadi insan yg lebih beriman & mulia di sisiNya.. amin...


Thursday, October 31, 2013

Itasha Car?

Itasha? Apekah? Comei je bunyinye kan.. 
Ni maksudnya -

'' What are Itasha? Itasha are otaku-fied cars decorated with decals of anime, eroge and video game characters. Also featured are Itaita (snowboards), itachari (bikes) and itansha (motorcycles) among others.''

Secara ringkasnya...Itasha ni geng2 keta yg ada stiker/cat dengan anime jepun. Kalau dekat Malaysia ni.. x banyak lagi yang boleh kita jumpa. Aku pun tahu dari encik sayang...dier kan gila keta..suka design keta & peminat anime pulak tu. Aku ni suka gak tapi xde la sampai mendalami sedalam-dalamnya. Watak anime kan comei2..hihi...

Alhamdulillah..ada rezeki lebih..pepel tu berjaya gak ditampal dengan stiker comei~!! yeaayy~!!
Watak anime aku yg pilih - Stocking Anarchy - comei & nampak nakal.
Stocking Anarchy

As usual...yg x sabo nak pasang tentulah beliau. Katanye nak tunjuk untuk gathering Tiara dekat Putrajaya Sabtu ni... Dah faham sangat...mesti over excited.. Dah la pasang sendiri..nak x nak kena tolong gak sikit2. Dari pagi sampai la nak dekat Isyak baru la selesai...fuhhh..memang sangat lama..

Proses pemasangan stiker... paling susah yg belakang ni la...amik masa gak
Dah siap pasang...tinggal nak betul2kan je lagi.
Geng2 AX Yang Turun

Kebetulan masa pergi Putrajaya..ramai jugak geng MIM (Malaysia Itasha Movement) turun. Memang seronok la.. Nasib baik bawak si kenit..xdela boring sangat. Aku agak kurang nak join benda-benda ni.. buat pun sebab suka2 & tahu beliau yg suka sangat~!! So..ikut je la kan.. Sayang le katakan.. :)
AX Mini Gathering...X join sebab bawa anak2 pegi umah sis dekat Presint 11

Geng Yang Datang..Aku kenal owner vios tu je..Cik Lin.. 
Si Kenit x sabo nk tengok keta hebat..abang dier xnk join..tinggal umah sis tido sane..huhu..

Tadaaaaaa.....kalerful kan.....

Meriah uollss..aku pun penin tengok lampu2 ni..
Last week memang minggu yg memenatkan... banyak bergerak ke sana sini. Tambah lagi keadaan kesihatan yg x memuaskan.. Tapi xpe..memang berbaloi...syukur...banyak benda yg nk dibuat sudah setel.. Cuma kesihatan aku ni je yg agak membimbangkan.. Harap-harap boleh setel secepat mungkin.


Tuesday, October 29, 2013

Lunch At Work Station


Exactly true!!!
Sekarang ni...memang jarang lunch kt cafe..dah xde geng nk melepak..
So..tapau or kadang2 bawak bekal je..
Memang agak x selesa kan kalau tgh menjamah rezeki ade org datang kacau...at least tgu la abis makan dulu kan...
Takut terbantut selera... :)
Ade gak jenis yg makan mengeluarkan bunyi-bunyian...hurmm..kalau lelaki xpe lg..yg perempuan pun sama..agak kurang manis bunyinye.. Nak tegur..rasanye x sopan pulak.. Nasib baik dari kecik sudah dididik adab2 makan dengan bersopan santun..


Monday, October 28, 2013

Batuk Oh Batuk !!

Sudah seminggu batuk...masih belum ok..
Paling menyayat hati sampai terkehel urat pinggang aku!! sakit usah cakap la...
Agaknya batuk semasa tido...sambil bengkak urat...
Pagi semalam sampai nk bangun pun susah...pegi klinik sebab nak amik mc & ubat..
Bila pergi doktor nak x nak je check..hampeh betul.. mc pun xnak bagi sebab batuk aku x teruk..
Bila aku bagitau aku nak mc sebab sakit pinggang & x boleh nak drive..baru la nk bagi..haishh....
Balik umah story dekat sis rupa2nye klinik situ doktornye agak pemalas..dah ramai yg mengadu..
Bile aku cakap pinggan sakit beliau hanya pegang2 je..ish2...sayang...muda belia lagi...tapi macam tu plak perangai..
Arini nak x nak kena pegi jugak keje...tahan je sakit...nak batuk pun sanggup tahan..
Ubat batuk klinik ni best gak...x mengantuk & cepat lega..
Harap-harap sakit pinggang ni beransur pulih..lepas ni kene drive sendiri...uwaaa.. >.<

Friday, October 25, 2013

Ubat = Mengantuk


Sesetengah ubat memang akan menyebabkan kita mengantuk. Wajib tulis pada bekas ubat supaya kita boleh bersedia untuk tido..hehe... Tapi aku pulak lain...semua ubat yang aku telan (kecuali jamu) kompem akan mengantuk. Termasuklah panadol. Kalau ubat tu dilabel mengantuk, lagi teruk. Memang kaw2 tido. Seluruh badan rase lemah & longlai.
Sebab itu aku x suka makan ubat time keja..kompem mengganggu nanti. Macam sekarang ni, aku tengah batuk. Nak x nak kena minum jugak.. kalau x lagi teruk. Alhamdulillah..dah nk ok..cume sekarang ni tengah tahan mengantuk. Kepala dah penin & mamai. Nasib baik hari ni Jumaat..japgi nak rehat dah. Boleh la tido jap... :)

Friday, October 18, 2013

Alhamdulillah..Syukur~!!


Alhamdulliah...
Allah permudahkan urusan aku.. di kala kesusahan melanda....
Sekarang apa yang terbeban di dalam kepala beransur berkurangan..
Sudah boleh bernafas sedikit..
Tapi...perlu beringat...jangan terus leka dengan kesenangan yang ada..
Harap semua masalah akan selesai satu persatu..

Ku akui...
Seminggu dua ni banyak betul dugaan yg aku alami..
Melibatkan zahir..melibatkan batin...
Sungguh benar-benar menguji aku..
Tapi seperti orang-orang cakap..setiap kejadian ada hikmahnya..
Ada kebenarannya..
Kadangkala perkara yg lepas perlu dipandang supaya tidak berlaku lagi supaya jadi pengajaran..

Sempurnakah kita?
Ya..mungkin kita anggap kita sudah cukup sempurna...
Namun..jangan lupa anggapan orang sekeliling..
Marah kerana hati disakiti..sesiapa pun marah..
Tapi..ambil dari sudut positif...setiap apa ujian yg diturunkanNya pasti ada kemanisan di pengakhiran..
Cuma perlu sabar dan tabah..jangan cepat mengalah..

Perbalahan..persengketaan..
Adat dalam sesebuah perhubungan...
Ya..memang amat sakit...tapi bila dilihat semula..
Semua ini mengeratkan semula hubungan yang dijalin..masing2 akan cuba belajar dari kesilapan..
Kebahagiaan yg diidami memang x mudah untuk dikecapi..
Insyaallah belajar dari kesilapan..belajar bersabar..pasti kita akan perolehi..
  

* Sumber gambar - encik google

Friday, October 11, 2013

Untuk Awak !!~


Awak..
Saya tahu saya bukanlah sempurna...Namun saya akan cuba perbaiki kelemahan saya

Awk..
Apabila  saya dengan awak..Saya tak perlu berpura-pura menyimpan perangai sebenar saya..Saya boleh menjadi diri saya sendiri..

Awak..
Awak sahaja boleh menerima baik buruk saya.. Jika ada kekurangan pada saya..Saya minta maaf..



** Ya Allah...Beratnya dugaanMu ini untuk aku hadapinya. Semoga aku kuat. Jangan mengalah! Hadapi dengan kesabaran! Aku redha dengan segala ketentuanMu..

Thursday, October 3, 2013

Aktiviti Hujung Minggu Di Hujung Sept '13

Sabtu lepas sepatutnya angkut semua barang, tapi adik pulak mintak tolong hantar pegi interview dekat Port Klang. Perjalanan dari Puncak Alam memang sangat2 jauh..lori banyak pulak tu..Nasib baik bukan aku yg drive..huhu...Campur sesat..pusing sana sini..kena patah balik..mau driver x ngamuk. Nasib baik la bawak budak2 ni... Macam2 benda dier ngomel... :)
Sementara tunggu adik habis interview..sempa la lepak bawah jambatan Pulau Indah...Permandangan cantik & bunyi lori lalu lalang atas jambatan memang seram..hehe...

 Si kecik tu sibuk ajak naik bot...nak pegi memancing..ish2..si abang pulak buat muka bosan

Lepas habis interview terus hantar driver balik sebab ada kerja.. Sepatutnya dier tolong kemas barang...tapi dah jadi camni pulak nak buat camne kan.. :)

Kelah depan opis.. :D

Hari Ahad aku kena kerja..minta balik awal sebab nak kemas barang. Alang-alang akak aku kena hantar adik balik rumah dier dekat USJ, aku suruh singgah ofis sebab kelaparan. Kebetulan diorang buat laksa. Dekat ofis aku pun ade tempat nak lepak. Kiranya kelah la ni walaupun dekat kawasan ofis...hihi.. Selepas makan diorang ajak pergi Mydin. Kebetulan ada pertandingan kucing (x sempat tangkap gambo). Aku dengan si kecik tu sanggup x pegi shopping sebab nak tengok. Dua2 memang kaki kucing...x macam mak dier..langsung x suka.Hehe...
Masa hantar adik aku..aku tanya encik sayang..boleh x tolong angkat barang..kebetulan dah dekat sangat ni..boleh amik terus. Nasib baik dier x sibuk. Malam tu dengan menggunakan 2 buah kereta (aku n akak aku) semua barang yg besar2 angkut sampai habis. Alhamdulillah...selesai... tinggal sisa2 barang lagi. Itu pun x larat. So..start malam tu aku jadi warga Puncak Alam pula.. :)


Tuesday, October 1, 2013

Welcome October 2013~!!


September sudah berlalu pergi.. Oktober muncul kembali~!!
Harap Oktober ni memberi sinar harapan yang baru untuk meneruskan hidup..
Semoga segala permasalahan akan dapat diselesaikan secepat mungkin..
Aku mahu memulakan hidup baru!!
Ya Allah....tolong hambaMu ini untuk menjadi yg lebih terbaik..
Jauhkan lah sifat yang buruk & penuh kemungkaran..

*****
Oktober 2013..
Banyak benda yang perlu dibuat..
 - lesen mati 
 - roadtax mati
 - balik kg raye (yeaayy!!) + besday parti n anak2 buah
 - kesihatan (perlu diuruskan secepat mungkin -_-')

Start Oktober juga, aku dah pindah duduk di Puncak Alam..Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar.. :)
Sangat berharap semua perkara akan dapat aku selesaikan secepat mungkin!!


- sumber gambar --> encik Google



Monday, September 30, 2013

Beauty Comes In All Shapes & Sizes


X kesah la saiz badan anda S ke....XXL ke...jika kasih sayang tu ikhlas & sejati..insyaallah..bahagia selamanya. Kan?
Anugerah Tuhan..hanya perlu menjaga dengan sebaik mungkin..x perlu cantik untuk tunjukkan kasih sayang kita..
Cantik itu hanyalah sementara..Cinta berdasarkan kecantikan paras rupa/tubuh badan memang x akan kekal lama..
Percaya pada Allah..jodoh itu telah ditetapkan..cuma bagaimana / bila kita berjumpa...bergantung kepada keadaan diri kita..
Jangan ingat yang cantik itu untuk si tampan sahaja.. :)
Percaya diri sendiri..kita tahu siapa diri kita sebenarnya..bukan orang lain ye!!

Monday, September 23, 2013

Today Is Monday = My Lazy Day

Hari Senin je..mesti malas nk kerja kan...yela...bila dh cuti tu..bermalas-malasan & kena bangun awal.
Ikutkan hati nak je sambung tido.
Cuti kali ni memang duk terperuk je dalam umah melayan tv..selalunya keluar...tapi rasa malas..
Nak kuar sorang-sorang memang x la..beliau pun sibuk..malas nk kaco..
Duduk rumah buat kerja rumah...ok jugak tu..at least xde la duduk bermalas-malasan saje..
Setiap kali Isnin gak...mesti jalan akan jem...
Tapi hari ni memang agak teruk..opis punye la dekat...lebih 1/2 jam baru dapat sampai..
Kesesakan lalulintas dekat sini memang x boleh dijangka..selalunya penyebab jem x lain x bukan eksiden..
Tapi kalau Isnin rasa2 dah boleh jangka..semua bangun lewat! hihi..
Sampai je opis nak start keje pun amik masa..
Ok la..sambung buat keje...

** Ngantuk...tido asyik terganggu..nape lah ye..kadang2 je boleh lena.. -_-

Tuesday, September 17, 2013

Thursday, September 12, 2013

Sempurnakah Kita?


Hidup ini saling melengkapi antara satu sama lain. Belajar memahami kelemahan pasangan kita. Begitu juga pasangan kita, perlu belajar menerima kelemahan diri kita. Kelemahan itu banyak yang negatif..dan agak sukar untuk diterima. Manusia...tidak dilahirkan sempurna...Tetapi akan jadi sempurna jika bertemu dengan pasangan yang diciptakanNya. 

Aku punya banyak kelemahan..Aku sedar..Kadangkala aku x mampu untuk melawan kelemahan aku dan cuba menjadi sempurna di matanya. Manusia belajar dari kesilapan..walaupun kesilapan itu kadangkala berulang. Sifat manusia..mahu jadi yang paling terbaik dan sempurna di mata pasangan yang disayanginya. 
Sebab? Tidak mahu kehilangan mereka. Tidak mahu menderita. Tidak mahu menyakiti mereka. Tetapi..kita rasa kita sudah buat yang terbaik. Namun kita silap..keadaan mungkin menjadi semakin rumit. Lain orang lain fahaman..lain cara..

Memang tiada yang sempurna dan kita tidak boleh menjadi sempurna. Sebab ketidaksempurnaan itu akan disempurnakan oleh jodoh yang ditetapkan untuk kita.

Harap kamu mengerti....

Wednesday, September 11, 2013

Senang Bersendirian

Bersendirian..bukan benda yang positif...Sekarang aku lebih suka bersendirian...jauh dari teman2 seperjuangan...namun hubungan bersama keluarga & yang tersayang masih normal seperti dulu. Cuma perasaan murung mungkin bertambah..

Maafkan aku wahai teman..
Aku terpaksa mengurangkan kemesraan dengan kalian, bukan bermaksud menjauhkan diri terus. Aku lebih selesa dengan keadaan sekarang..walaupun kadangkala ia amat menyakitkan. Ada sebab sendiri mengapa berbuat demikian..

Jangan terus menghukum aku jika kalian tidak mengetahui perkara sebenar, terlalu banyak yang aku pendamkan..ingin bercerita..tetapi tidak tahu penerimaan kalian. Bila ini terjadi sebegini...terasa hanya mahu bersendirian..melakukan hal sendiri..dalam dunia sendiri. Mungkin itu lebih baik dan adil untuk semua..

This Is Real Me~!!


Friday, August 16, 2013

AIZAT feat. YUNA- DWIHATI OFFICIAL MUSIC VIDEO



Dirimu bagaikan
Sebuah lukisan
Penuh warna
Penuh seni
Tak layak ku miliki

Jangan kau berpura
Engkau juga sama
Membuat aku rasa tenang
Hatiku kau miliki

Dengarkan gurindam
Inilah lagu cintaku padamu
Andainya
Ku hilang
Biarlah lagu ku jadi temanmu

Diantara kita
Suka sama suka
Aku pasti kau punya hati
Ingin bersama jua

Oooo

Tidak semestinya
Semua cerita cinta
Kan berakhir sesempurna
Seperti kita impikan

Dengarkan gurindam
Inilah lagu cintaku padamu
Andainya
Ku hilang
Biarlah lagu ku jadi temanmu

La la la la
La la la la

Lagu: Anas 
Lirik: Anas, Aizat & Noh Salleh 
Gubahan: Anas, Aizat & Yuna 
Artis: Aizat Amdan ft. Yuna


Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2013/04/lirik-lagu-dwihati-yuna-aizat-amdan.html#ixzz2c6LnI2Ar


** lagu ni sweet..andainya ku hilang..biarlah laguku jadi temanmu

Wednesday, June 19, 2013

Oh My Blog!!

Lamanye x mengepost sesuatu dalam blog ni. Akibat gangguan internet di ofis & membuatkan sesetengah page xbole masuk. Termasuk la bile login untuk update comfirm page error. (memang x bagi aku ngulat time keje..hihi)
Bulan Jun hampir menutup tirainya..Bulan Ramadhan pun bakal menjelang tiba.
Ada sesuatu yang perlu aku setelkan sebelum habis bulan ni. Harapnye cepat2 la setel..Dah x sanggup nak hadapi walaupun salah sendiri.
Nak sambung buat kerja...insyallah ada update lagi

Thursday, May 23, 2013

AdaMu



Adamu - Najwa Latif

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia
Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan
Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu
Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu
Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu
Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu
ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan
** Walau apa sekali cabaran/dugaan yg datang..aku akan hadapi dengan setabahnya. Setiap kejadian ada hikmah yg tersirat. Aku redha Ya Allah..ku tahu ku adaMu

Tuesday, May 21, 2013

Ujian Dalam Perhubungan

Sesebuah perhubungan memang selalu akan diuji dengan pelbagai ujian. Jika lemah, maka terkuburlah perhubungan itu..Perlu kuat untuk hadapi semua..
Orang cakap..x best la kalau ok je...adat orang berpasangan..ada pasang surut..
Aku akui..memang ada kebenarannya..
Tetapi..bila perhubungan itu sudah lama terbentuk..makin nampak keserasian/tak serasi langsung!!
Ohh...itu yang aku amat takut sekali...
Mungkin masing2 sudah menunjukkan peangai yg sebenar..
Belum kahwin dah jadi macam2...dah kahwin? Jawapan ada dalam diri sendiri..
Jika betul2 kita boleh terima keadaan ini..Insyallah x akan ada masalah..walau apa halangan yang mendatang..
Macam aku sendiri..aku akan segera minta maaf..walaupun aku akan berulang membuat kesilapan itu..aku akan minta maaf..
Ungkapan maaf mungkin boleh meredakan ketegangan yang ada pada masa itu..

**Nak share lagu ni - Just Give Me A Reason by Pink..


Right from the start
You were a thief
You stole my heart
And I your willing victim
I let you see the parts of me
That weren't all that pretty
And with every touch you fixed them

Now you've been talking in your sleep, oh, oh
Things you never say to me, oh, oh
Tell me that you've had enough
Of our love, our love

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
We're not broken just bent
And we can learn to love again

I'm sorry I don't understand
Where all of this is coming from
I thought that we were fine
(Oh, we had everything)
Your head is running wild again
My dear we still have everythin'
And it's all in your mind
(Yeah, but this is happenin')

You've been havin' real bad dreams, oh, oh
You used to lie so close to me, oh, oh
There's nothing more than empty sheets
Between our love, our love
Oh, our love, our love

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
I never stopped
You're still written in the scars on my heart
You're not broken just bent
And we can learn to love again

Oh, tear ducts and rust
I'll fix it for us
We're collecting dust
But our love's enough
You're holding it in
You're pouring a drink
No nothing is as bad as it seems
We'll come clean

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
That we're not broken just bent
And we can learn to love again

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
That we're not broken just bent
And we can learn to love again

Oh, we can learn to love again
Oh, we can learn to love again
Oh, oh, that we're not broken just bent
And we can learn to love again


Tuesday, May 14, 2013

Blog Aku Kekurangan Permandangan

Masa aku keje tempat dulu..salah satu ciri2 website yg menarik perlu ada gambar..kurangkan kandungan teks..xdela orang bosan..Camtu jugak dengan blog..aku perasan..blog aku kekurangan gambar. Barulah menarik tertarik & fantastik...
Itulah dugaan yg aku hadapi sekarang..rindu nak bergambar..rindu nak berinstagram..asyik tumpang kamera orang lain je..
Sabar..Sabar...Sabar..
Insyaallah..di setiap kesabaran terselit kemanisan.. :)
Sekarang ni masa susah aku...tetapi x selamanya aku nak berada dalam keadaan begini..Bangkit!!

Friday, May 10, 2013

SPAD's HCD Exhibition & Wellness Programs

Semalam dgn harini, HQ opis aku ada buat event pasal healthy nih.. Macam2 booth yang ada..derma darah, medical checkout, kaunter zakat dll..
Arini bersamaan Jumaat..geng2 aku dari opis subang ni dijemput memeriahkan majlis. Dah macam rombongan budak sekolah je semua..jakun naik bas..hahah...
Si Ecah bersemangat nak derma darah..aku takut..bukan takut jarum tapi dulu pernah derma..darah xnk kuar..x sanggup nak didermakan kot..huhu...
Ade la beberapa tempat kitorang check..contohnya BMI, glucose, blood pressure, fat level dll..
Masing2 keluarkan result lebih kurang..paling penting aku sihat..tekanan ok..kolestrol ok..gula x tinggi..cuma tu la..LEMAK terlebih!!
Dah dijangka dari awal..BMI aku lari sedikit (overweight uolss)..kena la turunkan 3kg untuk kembali ke landasan awal..haha..Memang jangka sebab nampak sangat aku dah bulat & 3 minggu tinggal excercise.
Paling best masa buat check out dekat booth Prince Court Medical Centre.tahap kesihatan diperiksa secara menyeluruh & tuan doktor yg banyak beri nasihat supaya jaga kesihatan.
So far..doktor nasihatkan supaya kurangkan berat badan yg ideal & rajin bersenam utk tingkatkan metabolisme..yg paling membanggakan ujian 'peak flow' ..agak tinggi..means orang lain kalau naik tangga akan tercungap-cungap dulu banding aku.hehe.. doktor juga nasihatkan supaya berenang/memanah/menunggang kuda....senaman paling baik (ketiga2 ni kesukaan Rasullah)..xde pulak dier mention kurangkan makan..means aku x makan banyak mana pun.cuma kene rajin bersenam utk tingkatkan metabolisme. Event petang ni akan bersambung dgn Bowling pulak..memang xde nak buat keje arini..hoho.. Harap ada kemenangan untuk petang ini. Gudluck team!!

** doktor pesan jangan dinner lepas kul 7 & cuba2 MASAK sendiri!! :p **

Thursday, May 9, 2013

Mengantuk + Selsema + Mamai

2 malam lepas..dah dapat tanda selsema..tewas juga akhirnya..huhu..
Semalam dah mula nak teruk..nak makan ubat dekat ofis kompem2 aku tido nanti. Nasib baik ada Anem Sari..ubat penghilang panas dalam (macam eno). Kebetulan stok habis..beliau datang bawa stok + ubat selsema..Terharu sangat..sebab ambil berat pasal aku yang banyak songeh ni.
Kebetulan juga semalam, ada perhimpunan oleh pihak pr dekat stadium kj..memang jem la area opis aku ni. Ramai yg turun, sanggup parking dekat jalan subang airport..berjalan kaki semata-mata nak memeriahkan majlis.ish2..Nasib baik aku sampai rumah dengan keadaan x jem, housemate aku 2 orang lagi terpaksa tunggu semua bersurai baru pulang...tengah malam jugak la. Beliau pun sangkut dengan jem..nak buat camne..aku punye pasal kan..Malam tadi lepas telan ubat terus tidur...tapi x lena sangat..mungkin sebab x selesa. Nak bangun makan ubat tapi bangun dalam mimpi je la..haha...Bangun pagi je baru baca sms dari housemate n beliau. Beliau sms minyak kete nak abis..aku dah pesan nk sampai bagotau..senyap je. Terus call..x dapat pulak. Pukul 8 tadi baru reply sms aku..fuhhh..lega...risau je x sampai..
Makin teruk pulak selsema ni..tambah dgn sakit tekak..Harap2 cepat sembuh. Housemate aku demam x kebah2..sian dier.Harap-harap dapat setelkan keje arini dengan tenang & cepat..

** pale pusing = wat keje salah je...isk..**

Tuesday, May 7, 2013

Saya Sayang Malaysia!!

*sistem tengah down..curi masa nk update sesuatu dalam blog*

Alhamdulillah... PRU 13 05/05/13 telah pun selesai..
Agak excited sebab 1st time aku mengundi. Masih ada lagi baki dakwat yang melekat pada jari, bukti menunjukkan aku sudah menunaikan tanggungjawab..
Selangor pula umumkan cuti umum pada hari Isnin..memang sangat2 seronok sebab dapat duduk kampung lama sikit. Dah la jarang balik..kesempatan ni diambil untuk berehat lama sikit.

Bila lihat dalam FB..masing2 duk tayang jari..hehe...tapi ada juga insan2 yang nak tunjuk pandai / perlekehkan SPR (i dont know) tunjuk jari dah bersih. Bagi aku macam kamu semua xde keja pulak nak buat semua tu. Memang la dakwat akan hilang bila abis je ngundi balik rumah terus tenyeh kasi hilang. Seakan tidak berpuas hati je..ish2..

Sewaktu keputusan diumumkan (x tengok abis sebab mengantuk), kerajaan BN sekali lagi diberi kepercayaan untuk memerintah. Memang masih ramai yang mempercayai kepimpinan mereka. Memang x dinafikan masa proses pengundian aku agak bengang dengan orang2 bawahan mereka, hampir membuang rasa kepercayaan aku terhadap mereka. Tetapi, jangan disebabkan nila setitik..rosak susu sebelanga. Abah aku pesan...ini semua untuk anak cucu kita..anak abah xde yang tidak tetap pendirian..baik abah..huhu..

Cuma sedikit rasa ketakutan, apabila lihat banyak kerusi telah diambil oleh pihak pembangkang, dari parti bukan melayu. Dari situ aku merasa takut..jika tidak berhati-hati...nasib bangsa aku mungkin akan terjejas.Mungkin hilang? Kita tidak tahu kan...Semoga kerajaan yang baru dibentuk ini akan memerintah secara adil..Congrats Tuk Najib..masih menjadi PM untuk Malaysia.. ;)


*harap-harap tiada kekecohan berlaku*

Thursday, April 25, 2013

Blog Review - Ms Iman Yanie With Premium Beautiful

Okeh...this is my friends blog - http://www.imanyanie.com/


Jika berminat mengenai produk Hai-0 likes Korset, Sabun Collagen, BB Plus Collagen & etc..silalah cari beliau nih..
Boleh juge follow instagram - @iman_yanie, aku tengok since dier pakai produk2 ni..memang berseri-seri muka..kejelesan pulak..
Insyallah..nak juge try test nanti..

**agak2 dapat komisen x ni.. :p

Tuesday, April 23, 2013

Saya Kejam?

Saya memang kejam..
Marah tanpa sebab..
Tapi saya serik..
Xnak pisang kuar buah 3 4 kali..
Bersalah..?? Ya..
Saya yg bersalah..pikir yg bukan2..
Entah..
Mimpi semalam masih menjadi igauan..

:(

Sunday, April 21, 2013

Perbuatan Memalukan Diri Sendiri Patut Dielakkan

"Enni..nape beliau malukan diri sendiri ye. Dier bla..bla...bla.. -sensor-
"Xtau nak cakap ape dah..hope pasni dier berubah"..
Kadang2 perbuatan or percakapan kite separate langsung x langsung boleh memalukan diri sendiri & beri tanggapan yg negatif kepada kawan2..kalau membe2 rapat aku yg wat cmni..selalunye aku akan sound balik...tapi tengok jugak keadaan..kalau dier jenis bole terime..cmtu la aku akan buat.                         I'm not a perfect gurls..tapi mne yg bole aku bantu..aku bantu..tetapi...kalau dah nasihat pun masih buat jugak...lantak kau la..malas nk amik tau dah..

**penat taip gune iPad..asik kuar otomatik word je..huh...

Friday, April 19, 2013

I Am WHo I Am

I love myself the way I am, there's nothing I need to change.
I'll always be the perfect me, there's nothing to rearrange.
I'm beautiful and capable, of being the best me I can.
And I love myself, just the way I am.

-- petikan lagu I Love Myself The Way I Am (Jai Josephs)

Sayangi diri sendiri tu lagi penting sebelum kita sayang semua orang. Hargai diri, puaskan hati, ikut kata hati.
Tapi janganlah sampai mementingkan diri sendiri..masalah juga tu. Nanti jadi x disenangi pula.huhu...
Bagi aku, apa yg orang nak cakap pasal aku...aku x kisah..janji aku tahu apa yg aku buat, apa yg aku mahu, apa yg aku kejar..
"Enni..bila nk kawin??" oohh..bukan xnak kahwin..tapi aku yakin Dia telah menentukan jalan hidup aku..Xperlu risau akan itu..Jika sudah jodoh akan sampai juga..jangan nampakkan diri itu desperate..lain orang lain tanggapan.
Impian semua orang, nak hidup berpasangan...tetapi bila tu bukan kita tahu..betul x..apa2 pun usaha..
Jangan bila x dapat nak capai impian tu...terus kecewa & down..down..down...
Itu ujian..mungkin Dia nak kita jatuh dulu..pastu belajar dari kejatuhan itu..
"Aku x banyak duit, tiap2 bulan cukup makan...x mampu nak beli benda mahal tu" mungkin sekarang kau x mampu..tetapi percaya pada diri..usaha..insyaallah pasti boleh..mungkin sekarang kau susah...10 tahun lagi gaji kau 10k..x salah berangan..tetapi kena usaha dapatkan..
"Aku x cantik, gemuk...bla..bla..bla.." semua orang ada kelebihan masing2..pedulikan apa tanggapan orang tu..janji kau tahu apa yg kau mahu..
Hidup kita ada jatuh bangun..kena hadapai semua itu & percaya diri sendiri..

**Peringatan untuk diri sendri


Tuesday, April 16, 2013

Fokus Kerja

Dah 2 entri aku nak post...tapi hanya sempat tulis tajuk je. Agak sibuk di opis menutup kes2 aduan.
Pape pun..arini mud aku agak ceria..bile ceria, semangat nak buat kerja (maybe arini pakai baju kaler biru & dipuji comel.hihi) Tapi..takut jugak...selalunye kalau aku rasa happy...mesti ade benda yg x best akan jadi. Harap2 x macam tu la..
Ok...sambung keja.... :)

Thursday, April 11, 2013

Kelam Kelibut Bagai Sangat Apehal?

Stresssss......
Bukan stres dgn keje...tapi dgn opismate...
Konon kau ade pangkat sikit dari yang bawah2 ni kau boleh buli2 la ye..
Xpaham dengan perangai orang camni..
Xde semangat teamwork..selfish..
Yang beliau tau..cukup masa blah balik umah..
Bile team x cukup...bkn nk tlg pun..sanggup kerahkan yg bawah2 ni buat overtime..
Hei..menyampah aku dengan perangai orang cmni..
Keje tunggang langgang...xde kualiti pun..
Xpe..mungkin sekarang xde orang nampak..tunggu la satu hari nanti..
Bukan nak minta pembalasan..tapi keadilan..
Malas nk mengadu domba dah..tapi klu makin teruk perangai..siap la kau..
Tunggu je..
I hate u..

Saturday, April 6, 2013

Pertemuan Diakhiri Perbalahan

Dah lama x jumpa...bila nak balik berlaku pergaduhan kecil..
Walaupun x teruk tapi boleh merosakkan perhubungan tu..
Haiihh...
Kadang-kadang salah paham kecil je..maybe masing2 mud x berape baik..terus nak jadi teruk..
Orang cakap..pagi2 ni mud jangan diganggu...nanti kompem jadi bad mud..
Betul lah tu..
Aku ni blur..bile ditanye kalau x paham..aku akan tanye balik..
Ni x..terus nak marah...
Bengang + geram...
Dah la semua aktiviti yg dah plan x menjadi..memang kecik ati aku..
So..pagi ni pegi keje dlm mud yg x ok..sangat x bagus okeh...rasa malas je nak ambil aduan dr public..
Hope pasni baik2 saje...xnak lagi berlaku sesuatu yg buruk lagi..
Salah aku jugak kot..pg2 dah melenting sbb kene mrh..org tu pnt wat keje.. *sedapkan hati sendiri*

**ambil keputusan utk berdiam diri..lebih baik cmtu kot..walaupun hati x tenteram**

Thursday, April 4, 2013

Misi Oh Misi

Curi mase sket sebelum start buat keje..hihi...
Sekarang ni...dh start aktiviti jogging menjogging..tp aku wat selang seli..macam semalam aku x jogging sebab dh lame tinggal..takut badan semput..kebetulan semalam hujan...huhu...
Sambil2 tu aku juga amalkan semula Jamu Mustika Ratu Kaplet Surut..memang elok makan jamu ni sebab badan rasa ringan..
Arini dah masuk hari ke 3 aku telan..selera makan kurang & perut dah rase ringan sket..yg x tahannye asyik angin nak kuar je dari perut ni..nasib baik xde bau...hihi...
Maybe kalau cuaca menyenangkan arini nak jogging...kene semangat!!
Malam ni ade badminton..maybe geng2 aku pergi kot..nak juge pegi tapi mengenangkan bahu still sakit..terkehel akibat salah gaye angkat tangan...aduiii....
ok..sambung keje..

**4 hari dah x jumpe beliau...rindu..**

Tuesday, April 2, 2013

Hellooo Aprillll!!

April sudah datangggg!!!!
Means misi aku perlu dilaksanakan!!
Still penat & skt badan penangan team building..
Tapi berbaloi...tempat cantik subhanallah....(Tanah Aina Farra Sofeya Bentong) *xde kamera nk tgkap gambo..sedey..*
Dalam masa yg sama dpt kenal team2 opis dari macam2 department & bercerita pasal fungsi masing2...wah...baru aku tau..sumenye hebat2..
Aktiviti paling menakutkan terjun dalam sungai..kecut perut..huhu...
Insyallah..petang ni misi akan diteruskan..
Okeh...sambung buat keje..

*semangat!semangat!semangat!*

Friday, March 29, 2013

Kesemputan Akibat Dah Lama X Excercise

Phewww.....semput...semput..semput..
Arini balik lambat sebab tumpang Aisyah..beliau pinjam keta sebab ade hal *ade intervieuw ;) *
As usual lah...dier n Zuriah akan berbadminton dulu..
Aku saje turun sebab dah xtahu nak watpe..
Tengok pulak court sebelah kosong..ape lagi..pinjam selipar Iqbal & g main!!
Hahahaha...berlari-larian dengan memakai kurung!!
Not bad jugak..skill masih ade...hahaha *angkat bakul*
Now dah berpeluh-peluh & rimas...tunggu badan sejuk nak pegi tukar baju..
Nasib baik baju spare ade je tinggal dekat opis..
Minggu depan dah masuk April..aku pun dah memang nak start excercise semula..
So..today dikira panas badan lah kan..huhu....
Tangan still ketar2 sebab dah lama x pegang raket...
Insyallah..next week..operasi slim melim akan start!!

**Esok pegi Pahang lagi..kali ni team building pulak...hope enjoy nanti..**

Tuesday, March 26, 2013

Saya Sihat


This picture was taken yesterday...
Damn..
Baru sedar diri ini telah menjadi terlalu bulat!!
Masuk je 2013..aku tinggalkan jogging & badminton..No wonder la kan aku jadi semakin sihat.. -_-"
Sekarang pun aku rajin keluar n beliau..lagi la asyik nak makan aje.. *tp beliau x gemuk2 pun!*
Opismate pun dah tegur..asal makin sihat & marah nape dah x join badminton..alasan gantung raket buat sementare waktu..hihi..
Bila bagitau dekat beliau "yang..gemuknye!!" jawapan yg ringkas tetapi mendalam.."xtau..xtau" yela..malas nak komen banyak2 sebab nanti aku yg sentap balik kan..
Tapi pagi semalam masa aku beli bekpes dekat cafe..jumpa dgn akak keje PLUS "eh..lame dah x jumpa..dah kurus la sekarng"..haisshh..akak ni perli aku ke..memang ikhlas nak bgtau..haha..
Bile tengok gambo ni..memang aku kena lakukan sesuatu!!

**Bulan depan start diet + exercise semula..yeeaayyy!!!**

Saturday, March 23, 2013

Susahkah Nak Minta Pertolongan?

"Aku xnk menyusahkan orang" - ok fine..aku paham..tapi kite ni perempuan..sesetengah benda tu memang kite perlu minta tolong dgn orang.
Kadang-kadang..penin layan org camni..tapi atas dasar kasihan..aku terpaksa mengalah & meng'offer'kan diri untuk hulurkan bantuan.
Memang sekarang ni aku lebih buat hal sendiri...berbanding dengan rakan-rakan..salah satu sebab pasal benda macam ni la.
Aku x kejam..kalau orang minta bantuan aku akan tolong selagi mampu.
Sebab aku memahami..nak pulak mereka ini kawan & kaum sejenis aku.
Tak salah menunjukkan keberanian & standing alone sebab xnak menyusahkan orang...tapi kadang2 perlu la berfikir jugak..
Dengan aku senang je - orang buar baik dgn kite..kite balas kebaikan jugak. :)
Buat masa ni..aku elak untuk rapat dengan mana2 rakan.. (dlm erti kata lain - no more bff)
Serik pun ade..
Bff aku skrg x lain x bukan Cik Pepel..hihi..

**esok ada majlis besar-besaran dgn PM..malasnya nk pegi..tapi fikirkan itu tanggungjawab & berkhidmat utk negara...terpaksa la buang rasa kemalasan itu...huhu..**

Tuesday, March 19, 2013

Zzzz..Zzzzz..

Hari mengantuk + malas bekerja..kerajinan di tahap kritikal..
Arrrggghhhhh.....
Minggu ni mengadap jem..jem..jem...penatnye...dtg awal jem..dtg lmbt pun jem... *speechless*
Petang2 ni lg la lemau...haihhhh...

Monday, March 18, 2013

Red Velvet Cake..Nyummiihh

nampak best kan...


Duk belek2 IG membe..dier post red velvet cake..teringinnye...mse pegi pasar malam Puncak Alam aritu dah teringin..tp takut beli nnti x mkn plak sbb dh beli makanan macam2..
Sekarang ni teringin balik..huhu...tunggu gaji la cik enni oiii...
Saje tgk dalam google..jumpa la website ni www.venusbuzz.com , ajar cara-cara nak buat kek & tempat yg boleh dicari kalau nk makan terus.
Bawah ni ada 5 tempat yg paling orang selalu pergi utk kek baldu merah ni..


1. The Daily Grind, Bangsar Village

LG 8 Lower Ground, Bangsar Village, 1 Jalan Telawi 1, Bangsar Baru, 591000 Kuala Lumpur, Malaysia.

Open: Everyday 11:00am-11:00pm

Telephone: +60 3 2287 6708


2. Espressamente Illy, Pavilion

Level 3, Pavilion KL, 168 Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia.

Open: Everyday 9:00am-12.00midnight

Telephone: +603 2141 0028


3. Bisou Bake Shop, Bangsar Village 1 -- biasa dengo kedai kek ni & banyak branch 

F-30 First Floor, Bangsar Village 1, Jalan Telawi Satu, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur, Malaysia.

Open : Everyday 10:00am-10:00pm

Telephone: +60 32287 3535


4. Upstairs Cafe, Subang Jaya

1st Floor, 12A, Jalan SS12/18, Subang Jaya, Selangor, Malaysia.
Open: 3:00pm-11:00pm ( Monday – Saturday )

: Closed on Sundays

Telephone: +603 5611 9171


5. Hummingbirds Coffee Bar, Bangsar Telawi

21, GF, Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur.

Open: 11:00am-10:00pm ( Monday-Thursday )

: 11:00am-12:00midnight ( Fri & Sat )

: 11:00am-11:00pm ( Sunday )

Telephone: +603 2201 5889



Saturday, March 16, 2013

reunion with ex moa geng

okeh..skg aku ade dkt suria hill..sempena reunion geng2 tpt keje lama dulu.td wat sukaneka..ok la..sume hepi. Yg dtg pn rmi gak.kbykn diorg ni pas aku tkr keje mmg x jmpe lgsg da.msg2 semakin membesor..hihi..aku duk sebilik n tunang sepuk..comei je orgnye...japgi de brbeque then diorg nk karok..lyn kan aje.. :)
bru nk upload gambo..tp ssh plak pkibfon..huhu..sok pg mau terjun sungai..yeehaa...

**asik mkn je duk cni..mengah perot aku..haiisshh

Friday, March 15, 2013

Password Anda, Selamatkah?

Aku terbaca entri pasal ni dekat sebuah blog mengenai cara-cara mengetahui password kita adalah lemah, sederhana atau kuat!
Fuh..
Aku dah test..password yg biasa aku pakai untuk pelbagai urusan rasmi n x rasmi sememangnya kategori lemah..adooiiiyaaiii...
Aku try pula password kwsp (sangat leceh sbb password dier ssh nk ingat)..kategori strong rupenye! hoho..
Okeh...ini link dier...boleh try nanti..

https://www.microsoft.com/security/pc-security/password-checker.aspx


** kami share password yg sama.. :)

Berkecil Hati?? Elakkan..


Pernahkah anda merasa berkecil hati kepada seseorang? Suatu soalan yang sememangnya tidak harus dilontarkan di sini. Seorang yang dikatakan lahir sebagai manusia normal seharusnya punya rasa ini. Bukan namanya manusia kalau tidak pernah berkecil hati.
Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula yang bergelar status manusia. Makhluk yang dilimpahi dengan berencam rasa dan emosi. Antara rakan dan taulan, saudara-mara atau pun adik-beradik sudah tentunya lagi. Pokoknya di sini, mengapa mesti berkecil hati?
Pelbagai teori boleh dijelaskan di sini demi merungkai satu-persatu psikologi manusia yang sering dan mudah untuk merasa berkecil hati. Jelasnya, tidak semua manusia mudah untuk berkecil hati. Ada orang begitu selamba sahaja walaupun ditimpa pelbagai cemuhan dan perkara yang menyakitkan hati.
Ada pula yang baru sahaja tidak diberikan perhatian, baru sahaja dipinggirkan oleh rakan sudah memuncungkan mulut sedepa, berkecil hati tidak sudah-sudah. Ya, mengkaji sejauh mana tahap perasaan manusia normal untuk berkecil hati ini memang menarik, walaupun kekadang itu terlalu sukar untuk ditafsirkan.
Kepada mereka yang mudah sangat berkecil hati itu, selalulah anggap bahawa setiap yang berlaku itu sekadar mainan hidup. Kalau susah sangat pun hendak menerimanya, anggap sahaja itu datangnya dari Allah. Bukankah Dia yang empunya alam ini. Kita cuma peminjamnya sahaja. Mengapa hendak cuba membentak setiap aturanNya?
Sesungguhnya pada setiap orang ada dua malaikat yang menjaganya. Namun, bila takdir telah datang, kedua malaikat itu tidak mampu berbuat apa-apa, hanya mengikut takdir itu. (Ali bin Abi Talib)
Ramai antara kita yang cepat sangat untuk berkecil hati. Ya, itu memang tidak salah. Berkecil hati juga kekadang itu perlu untuk melayan rasa ketidakpuasan hati yang membuar-buar di dada. Jika tidak dikecilkan hati itu, pasti sahaja benda lebih buruk bakal berlaku. Gelombang Tsunami kedua barangkali. Berkecil hati itu bukankah juga salah satu daripada sifat normal seorang manusia. Jadi, biasalah kalau anda juga punya rasa kecil hati.
Kadang-kadang orang mudah berkecil hati lantaran nilai ‘privacy’ mereka diceroboh. Ya, dalam situasi dan hal ini, amatlah perlu untuk anda merasakan marah, benci dan geram. Berkecil hati sudah tentulah bukan. Nasihat ikhlas daripada saya, apabila ini berlaku kepada anda, jangan cukup sekadar berkecil hati, tetapi zahirkanlah rasa anda itu kepada mereka. Katakan sahaja, “Aku tak suka kau masuk tahu hal privacy aku. Aku kecik hati tau, tak suka!!!” Ha, kan senang. Lepas semua yang ada di dalam dada itu.
p/s : Semoga yang membaca mendapat manfaat. Jangan mudah berkecil hati. Dan kalau hendak sangat pun berkecil hati, pastikan ada nanti yang datang memujuk… ^_^

** Sejak dua menjak ni..ade jugak berkecil hati dengan orang sekeliling..mungkin benda ini terjadi akibat dari diri sendiri..manelah tau kan..buat masa ni..ambil tindakan dengan tidak pedulikan hal sekeliling..ambil tahu hal sendiri je..itu mungkin lebih baik.. :) 
Sumber ambil di sini

Thursday, March 14, 2013

Jangan Buat 30 Benda Ini Lagiii!!!!!



Maria Robison pernah berkata, ” Tiada sesiapapun boleh berundur kembali ke masa lepas dan memulakan kehidupan baru, tetapi sesiapapun boleh memulakannya hari ini dan membuat kesudahan yang baru.”
Berhenti menghabiskan masa dengan orang-orang yang salah. – Hidup ini terlalu singkat untuk menghabiskan masa dengan orang-orang yang seperti ini. Jika seseorang mahu anda dalam kehidupan mereka, mereka akan memberi ruang untuk anda. Anda tidak perlu berjuang untuk mendapatkannya. Pernah, pernah menegaskan diri kepada seseorang yang sentiasa menghadap bernilai. Ingat, orang yang berada di tepi anda ketika anda senang adalah musuh anda tetapi orang yang berada di tepi anda ketika susah adalah sahabat anda.
 
Berhenti lari dari masalah anda. – Semua orang di dunia ini tidak mudah untuk menahan tumbukan dari orang lain tetapi bagaimana untuk kita mengatasinya? adakah hanya sekadar mengelakkan diri hingga akhir? Pasti ada cara untuk menahan tumbukan dengan cara yang bijak. Jadi berhenti lari dari masalah kerana setiap permasalahan merupakan pengujian terhadap kemantangan kita.
 
Berhenti menipu diri sendiri. – Anda boleh berbohong kepada sesiapa sahaja di dunia, tetapi anda tidak boleh berbohong kepada diri sendiri. Dalam kehidupan kita mempelajari memperbaiki hanya apabila kita ada peluang, dan peluang yang pertama dan yang paling sukar yang boleh kita ambil adalah untuk menjadi jujur dengan diri kita sendiri. 
 
Berhenti meletakkan keperluan diri anda di belakang. – Perkara yang paling menyakitkan adalah jika anda hilang arah, hilang tujuan hidup dalam proses mencintai seseorang melampau! dan lupa yang diri anda juga istimewa. Ya, tolong orang lain; tetapi tolong diri anda juga. Jika tiba masa anda ada sesuatu perkara yang ingin anda lakukan dan perkara yang membawa kebaikan untuk diri anda, kinilah masanya!
 
Berhenti cuba untuk menjadi seseorang yang anda tidak boleh jadi. - Salah satu cabaran terbesar dalam kehidupan di dunia ini ialah cuba untuk membuat diri anda seperti orang lain. Seseorang akan sentiasa menjadi lebih cantik, seseorang itu akan sentiasa menjadi lebih bijak, seseorang akan sentiasa menjadi lebih muda, tetapi mereka tidak akan menjadi seperti anda. Jangan mengubah supaya orang akan suka anda. Jadilah diri sendiri dan orang yang ikhlas akan menyukai diri sebenar anda.
 
Berhenti bergantung pada masa lalu. – Anda tidak akan dapat memulakan episod baru sekiranya anda asyik melihat berulang kali episod lama
 
Berhenti menjadi takut untuk membuat kesilapan. - Melakukan sesuatu dan mendapat kesalahan sekurang-kurangnya sepuluh kali lebih bagus daripada tidak melakukan apa-apa. Setiap kejayaan mempunyai kegagalannya dan setiap kegagalan akan menuju ke arah kejayaan. 
 
Berhenti menilai diri dengan kesilapan lalu. – Anda mungkin cinta orang yang salah, menangis perkara yang salah, walau macam mana pun benda jadi salah, yang pasti, kesalahan membantu kita ke arah perkara dan orang yang betul. Manusia, semua buat kesilapan, ada perjuangan, dan juga ada penyesalan tentang yang lalu. Tetapi anda bukan kesalahan anda, anda bukan perjuangan anda, anda di sini SEKARANG dengan kuasa untuk membentuk hari dan masa depan anda. Setiap benda yang berlaku terhadap diri anda adalah penyediaan anda untuk masa yang akan datang.
 
Berhenti cuba untuk membeli kebahagiaan. – Banyak perkara yang kita inginkan adalah mahal. Tetapi hakikatnya, perkara-perkara yang benar-benar memuaskan kita benar-benar bebas – cinta, ketawa dan bekerja dengan gembira.
 
Berhenti melihat orang lain untuk kebahagiaan. - Jika anda tidak gembira dengan siapa yang anda berada di sekeliling anda, anda tidak akan gembira dalam hubungan jangka masa panjang dengan sesiapa pun. Anda perlu untuk mewujudkan kestabilan dalam kehidupan anda sendiri terlebih dahulu sebelum anda boleh berkongsi dengan orang lain.
 
Berhenti jadikan diri anda terbiar. - Jangan berfikir terlalu banyak atau anda akan mewujudkan satu masalah yang tidak ada di tempat pertama. Menilai situasi dan mengambil tindakan tegas. Anda tidak boleh mengubah apa yang anda tidak mahu kerana meningkatkan kemajuan adalah melibatkan risiko.
 
Berhenti pemikiran anda yang selalu tidak bersedia. - Tiada siapa yang pernah merasakan 100% bersedia apabila peluang timbul. Kerana peluang yang paling besar dalam kehidupan akan memaksa kita untuk berkembang dengan lebih maju.
 
Berhenti terlibat dalam hubungan untuk sebab-sebab yang salah. - Hubungan mesti dipilih dengan bijak. Ia adalah lebih baik untuk bersendirian daripada berada dalam kumpulan yang buruk. Tidak perlu tergesa-gesa. Jika anda berniat baik, pasti akan di balas dengan baik.
 
Berhenti menolak hubungan baru hanya kerana yang lama berjalan dengan baik. - Dalam kehidupan, anda akan menyedari bahawa terdapat tujuan untuk setiap orang yang anda jumpai. Sesetengah akan menguji kamu, sesetengah akan menggunakan anda dan ada yang akan mengajar anda. Tetapi yang paling penting, ada yang akan membawa jalan keluar yang terbaik untuk diri anda.
 
Berhenti cuba untuk bersaing dengan orang lain. - Jangan bimbang tentang apa yang orang lain lakukan walaupun ianya lebih baik daripada anda. Tumpukan sahaja dengan mengalahkan rekod anda sendiri setiap hari. Kejayaan adalah pertempuran antara ANDA dan DIRI sahaja.
 
Berhenti cemburu dengan orang lain. - Cemburu merupakan satu sifat yang kurang elok yang boleh mengundang bahaya sekiranya tidak pandai mengawalnya. Cemburu sikit-sikit bolehlah. Jangan sampai memudaratkan diri dan orang lain.
 
Berhenti mengadu tentang diri sendiri. - Semua orang pasti ada kelemahan diri. Walaupun kita tidak dapat menjadi seperti orang kaya atau berjaya, percayalah, sebenarnya diri kita adalah yang paling terbaik.
 
Berhenti  berdendam. - Jangan hidup dengan kebencian ada di dalam hati anda. Anda akan berakhir sehingga mencederakan diri sendiri lebih daripada orang yang anda benci. Pengampunan adalah jawapannya … mari mencari kedamaian, bebaskan diri sendiri! Dan ingat, keampunan tidak hanya untuk orang lain, ia adalah untuk anda juga.
 
Berhenti membiarkan orang lain membawa anda ke tahap mereka. - Jangan asyik menjaga hati orang lain sedangkan hati sendiri tidak terjaga.
 
Berhenti membuang masa menerangkan diri anda kepada orang lain. - Kawan-kawan anda tidak memerlukannya dan musuh anda tidak akan percaya juga. Hanya melakukan apa yang anda tahu di dalam hati anda sudah memadai.
 
Berhenti melakukan sesuatu yang sama berulang-ulang kali tanpa rehat. - Masa untuk tarik nafas ketika anda tidak ada masa untuknya. Kalau anda kerap melakukan sesuatu yang anda selalu melakukan, anda selalu dapat apa yang anda ingini. Kadangkala, anda perlu jauhkan diri anda dari melihat sesuatu dengan jelas.
 
Berhenti melupakan kenangan detik-detik kecil. - Nikmati perkara-perkara kecil, kerana satu hari jika anda teringatkannya, ia boleh menjadi perkara yang sangat besar dalam kenangan anda. Bahagian terbaik dalam hidup anda ialah kenangan yang kecil, ingat kembali detik-detik kecil anda tersenyum dengan orang yang anda bahagia.
 
Berhenti cuba untuk membuat perkara yang sempurna. - Di Dunia ini tidak ada ganjaran yang sempurna tetapi balasannya adalah baik jika anda lakukannya dengan ikhlas.
 
Berhenti mengikuti jalan yang kurang rintangan. - Hidup tidak mudah, terutama apabila anda merancang untuk mencapai sesuatu yang berfaedah. Jangan mengambil jalan yang mudah. Adakan sesuatu yang luar biasa.
 
Berhenti bertindak seperti segala-galanya adalah baik tapi ianya tidak. - Ia okay untuk jatuh selain untuk seketika. Anda tidak perlu sentiasa berpura-pura untuk menjadi kuat, dan tidak ada kekuatan untuk sentiasa membuktikan bahawa segala-galanya akan baik. Anda tidak perlu bimbang dengan apa yang orang lain sedang pikirkan – menangis jika anda perlu – ia sihat untuk menitiskan air mata anda. Lebih cepat anda lakukan, lebih cepat anda akan tersenyum lagi.
 
Berhenti menyalahkan orang lain dalam masalah anda. - Sejauh mana anda boleh mencapai impian anda? ia hanya bergantung kepada sejauh mana anda memikull tanggungjawab dalam hidup anda. Apabila anda menyalahkan orang lain atas apa yang anda lalui, anda menafikan tanggungjawab anda.
 
Berhenti cuba untuk menjadi segala-galanya kepada semua orang. - Berbuat demikian adalah mustahil, dan ia hanya akan membakar diri anda. Tetapi membuat seseorang tersenyum BOLEH mengubah dunia ini. Mungkin tidak seluruh dunia, tetapi dunia mereka.
 
Berhenti bimbang banyak sangat. - Jangan asyik berasa bimbang sahaja, kita tidak pasti bila ia akan berlaku. Tumpukan perkara yang ada di depan mata.
 
Berhenti memberi tumpuan kepada apa yang anda tidak mahu berlaku. – Fokus kepada apa yang anda mahu berlaku. Letakkan pemikiran positif  di barisan hadapan dan setiap kisah itu adalah kejayaan yang sangat besar. Jika anda bangun setiap pagi dengan pemikiran bahawa sesuatu yang indah akan berlaku dalam hidup anda hari ini, dan anda memberi perhatian teliti, anda sering akan mendapati bahawa anda adalah betul.

Berhenti yang tidak bersyukur. – Tidak kira bagaimana baik atau buruknya keadaan anda, bangun setiap hari dan bersyukur dengan kehidupan anda. Ada Seseorang di tempat lain yang lebih susah dan sedaya upaya berjuang untuk diri mereka. 

** peringatan untuk diri sendiri jua.. (: 

Saya ambil kata2 ni dari sini